Geertje's Hoeve Haarzuilens
We zitten vlak bij Utrecht

Flesjes geven

De eerste lammetjes worden meestal begin februari geboren. Voorzichtig beginnen wij met de flesjes in februari. Maar de lammetjes zijn nog klein en het zijn er nog niet zoveel. Er is dus een beperkt aantal beschikbaar. Om deze reden verkopen wij in het begin 1 flesje per kind, zodat zoveel mogelijk kinderen aan de beurt komen. Gelukkig hebben de melkgeiten altijd zin in wat lekkers en zijn de bakjes voer voor de grote geiten de hele dag beschikbaar.
Wij vragen ouders hun kinderen te begeleiden met het knuffelen en melk geven aan de geitjes. Op deze manier leren kinderen goed om te gaan met de dieren.

Krijgen de geitjes wel eens teveel of te weinig melk?

De lammetjes krijgen elke ochtend en elke avond geitenmelk van de boer. Ze krijgen dus nooit te weinig. De flesjes melk zijn voor de geitjes een tussendoortje.
Als ze genoeg hebben houden ze hun bekkies stijf op elkaar en krijg je de fles er niet in. Zo krijgen ze ook nooit teveel.

Lammeren houden net als baby's meerdere slaapjes per dag. Ze rusten met zn allen tegelijk. Tijdens deze rustperiodes stoppen we even met de verkoop van flesjes.

Horen de lammetjes niet bij de moeder?

Natuurlijk gezien horen de lammeren bij de moeder. Maar wij nemen deze zorg op ons. Wij hebben een boerderij en houden de geiten voor de melkproductie. Omdat we uiteindelijk de lammeren van de moeders gaan scheiden doen wij dit dus liever bij het prille begin. Hoe gek dat ook klinkt, daar hebben wij al jarenlang de beste ervaringen mee. Wij geven onze pasgeboren lammeren een bijzondere hoeveelheid aandacht. Dat kost ons eigenlijk meer werk. Maar zo kunnen we de beste zorg verlenen aan onze lammeren. Alle melkgeiten die nog biest geven, de eerste melk voor de lammeren die belangrijke afweerstoffen bevat, wordt met de hand gemolken en aan de eigen lammeren gevoerd. Door ons. Zodat we er zeker van zijn dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben. Vervolgens ontstaat er een goede band tussen boer en melkgeit. En tussen de lammeren en de boer. Let maar eens op wat er gebeurd als Rick de stal binnenkomt. Alle dames zijn gek op de boer.

Hoe gaan de lammetjes om met alle aandacht?

De lammetjes houden van aandacht en zijn uit nature hele nieuwsgierige beestjes. Een aantal drukke uurtjes op een dag kunnen ze heel goed aan. Immers zijn er veel meer rustige uurtjes in een etmaal. Er heerst rust bij de dieren in de stal en 's morgens en 's avonds komen alle lammetjes kwispelend naar de bak om te drinken. Dit is tevens meteen het moment dat alle lammetjes door de boer worden gecheckt of het goed met ze gaat, uiteraard houden we ook overdag een oogje in het zeil.

We merken dat als wij zelf op gesloten dagen de lammerenstal binnenlopen door de lammeren worden uitgejoeld. Al die gezelligheid vinden ze dus maar wat leuk. Bovenal willen we aangeven dat de gezondheid van de lammeren bij ons altijd op nummer 1 staat. We hebben al jarenlang ervaring en denken dat we op deze wijze goed doen aan de lammeren en de bezoekers van de boerderij een leuke dag kunnen bezorgen.