Geertje's Hoeve Haarzuilens
We zitten vlak bij Utrecht

Geitenmelk

Dagverse geitenmelk rechtstreeks uit de kaastobbe! Een puur en eerlijk product. Er is geen versere melk dan rauwe melk. Het heeft een eigen, bijzondere en vooral lekkere smaak die zich sterk onderscheidt van normale supermarktmelk. Rauwe melk heeft een intensere smaakbeleving en bevat ook meer voedingsstoffen dan normale melk die in de supermarkt te vinden is. Veel belangrijke mineralen, zoals calcium, ijzer en koper zijn er in te vinden. Ook is het erg proteïnerijk. Het mag alleen rechtstreeks bij de boer verkocht worden, om te garanderen dat de rauwe melk ook echt vers is.

Biologisch keurmerk

Onze geitenmelk wordt volledig biologisch geproduceerd. 

Verkoop

Op woensdag t/m zondag verkopen wij biologische rauwe geitenmelk in onze winkel.
1 liter biologische rauwe geitenmelk  € 1,70, exclusief fles of emmer
1 liter biologische gepasteuriseerde geitenmelk € 2,90, inclusief glazen fles.
10 liter melk € 15,- exclusief emmer (deze prijs geldt alleen bij vullen in een emmer. Flessen vullen is veel werk)

Op donderdagen maken we ook zelf geitenkaas, daardoor is er soms op donderdagen minder geitenmelk beschikbaar in de winkel. In het vroege voorjaar bereiden onze melkgeiten zich voor op de nieuwe lammeren en is er een periode wat wisselender wel en af en toe geen melk beschikbaar. Dit hoort bij de natuurlijke kringloop, soms lastig, wel zo gezond voor onze dieren!

Hoe neem je de melk mee?

U kunt zelf een emmertje of fles meenemen waar we de melk in tappen mits de opening minimaal 4 cm is. Bij ons kunt u ook een emmertje of glazen fles kopen voor de melk:

  • glazen fles is € 1,50 
  • 3 liter emmer is € 3,50
  • 10 liter emmer is € 7,50
    (deze prijs is exclusief melk)

Komt u weer melk halen? Dan vullen wij deze emmer of flessen weer. Dus zorg ervoor dat ze in de vaatwasser zijn geweest, of goed afgewassen en omgespoeld in heet water. Bewaar de dop los van de fles.

Moet je rauwe melk koken

Vanuit de overheid wordt dit wel geadviseerd om eventuele vervelende bacteriën te voorkomen. Maar rauwe melk kent ook vele voordelen beseffen steeds meer bewuste consumenten. Dat je hierin voor jezelf een goede afweging moet maken, is duidelijk. Er is veel over te vinden op het internet. 

Bekijk bijvoorbeeld eens:

- de smaak van rauwe melk - groenkennisnet.nl
- natuurdietisten - rauwe melk gezonder dan gedacht
- voedingscentrum - is rauwe melk gezond?

Wij vinden koken of pasteuriseren persoonlijk zonde. Maar wellicht is het makkelijker een keuze maken als je als vader zo dicht op de productie staat, ons gezin is opgegroeid met rauwe melk. Ons advies is dan ook: verdiep jezelf in de voor- en nadelen en iedereen kan dan zijn eigen afweging maken. 

Eigenschappen van geitenmelk

Geitenmelk heeft een fijne verdeling van vet- en eiwitbolletjes. Hierdoor kan de melk gemakkelijk worden opgenomen en is het licht verteerbaar. 

Geitenmelk heeft alle vitamines in voldoende mate en met name vitamine A, daar de geit de caroteen omzet in vitamine A. 

Geitenmelk bevat weinig albumine. Mensen met een koemelk allergie kunnen daarom soms geitenmelk wel goed verdragen.

Geitenmelk is bovenal vers heel toegankelijk van smaak en heerlijk! Om deze reden gebruiken wij in het restaurant altijd onze eigen biologische geitenmelk.