De Boerderij
Op de boerderij zijn vele dieren aanwezig. De belangrijkste daarvan zijn onze 120 melkgeiten. Bij mooi weer grazen de geiten op de landerijen rondom Geertjes Hoeve. Van het gras maken ze heerlijke melk die op de boerderij wordt verwerkt tot allerlei lekkere producten zoals verse geitenkaas, kwark en vooral goudse geitenkaas. Deze produceren we in de kaasmakerij. Vervolgens gaat de kaas naar de kaasopslag die is te zien vanuit de winkel. Daar gaat de kaas eerst het pekelbad in om daarna te rijpen op de kaasstellingen en vervolgens naar de winkel voor de verkoop.
Van 10 liter melk wordt ongeveer 1 kg kaas gemaakt. Dit houd in dat er nog 9 liter overblijft. Dit noemen we wei. In de wei zitten nog veel voedingsstoffen zoals de melksuikers. Deze wei geven we aan de oudere lammeren als ze geen melk meer nodig hebben. De beste wei-drinkers zijn onze varkens. Deze vinden de wei heerlijk en maken er speklapjes van die vervolgens weer worden verkocht in de eigen winkel.
Naast melk en vlees produceren de dieren ook mest. Deze mest is heel belangrijk voor de boerderij. De mest is namelijk de voeding voor de bodem van de landerijen. Vanuit de bodem groeit weer het gras dat als voedsel dient voor de dieren en zo is dit een natuurlijke kringloop.
De landerijen waar de geiten op grazen en waar het ruwvoer vandaan komt zijn merendeel van Natuurmonumenten en worden extensief beheerd. Dit levert een land op vol verschillende grassen en kruiden. Een nadeel daarvan is minder opbrengst en voedingswaarde in het voer. Maar een groot voordeel is een veel diversere samenstelling van voer voor de dieren. Dit komt ten goede aan de gezondheid van de dieren aangezien verschillende planten weer verschillende stoffen bevatten. En ten goede aan het land door een beter ecologisch evenwicht. Ook insecten vinden veel soorten planten fijn.
Doordat de geiten natuurlijker gras te eten krijgen geven de geiten minder melk als gemiddeld. Maar de kwaliteit van de melk is wel bijzonder goed. Door het rantsoen wat we de geiten geven vragen we minder van de geit. Dit zorgt ervoor dat we een kerngezond koppel hebben met weinig ziektes en problemen.
Als boerderij proberen we op een zo natuurlijk mogelijke manier te boeren door gebruik te maken van grondstoffen die voorhanden zijn uit de regio. We maken gebruik van de kringlopen van de natuur en korte lijnen om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en ook geen kunstmest. Hierdoor is samen met de manier van bemesting de bodem veel natuurlijker. Ook mogen onze volwassen dieren het land op. Dit is fijn voor de geit en het meest duurzaam. Ze halen dan namelijk zelf het voer op en brengen zelf de mest weg. Daarnaast hebben de dieren extra ruimte en is het antibioticagebruik een stuk lager. Er wordt sporadisch antibiotica toegedient aan dieren. Dit gebeurt enkel als een dier zeer ziek is en vervolgens wordt de melk van het dier uit het circuit gehaalt todat de antibiotica volledig uit het dier verdwenen is.
Als boer zijnde proberen wij op een eerlijke manier te boeren met respect voor dier en natuur, op kleine schaal producten voor de regio te produceren en mensen te verbinden met het platteland en tegelijk de mensen een leuke dag te bezorgen. We zijn al een aardig eind op weg. Ons bedrijf ontwikkeld zich steeds verder en nieuwe uitdagingen blijven alsmaar komen. Voor ons is het fijn te zien dat steeds meer mensen de weg naar Geertjes Hoeve vinden, onze producten waarderen en daarmee mogelijk maken dat we onze boerderij steeds verder kunnen uitbouwen.